BLENDI για εσάς
Σας ενδιαφέρει η έννοια της μικτής μάθησης; Θα θέλατε να εφαρμόσετε την έννοια αυτή στο σχολείο σας;
Αυτή η σελίδα συγκεντρώνει τις βασικές αρχές της μικτής μάθησης και του συνεργατικού σχεδιασμού μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών, όπως αυτές διερευνήθηκαν στο πρόγραμμα BLENDI. Καλύπτει τις κατευθυντήριες γραμμές του BLENDI, το εκπαιδευτικό πακέτο, την ανατροφοδότηση, την εργαλειοθήκη και την εφαρμογή της προσέγγισης στην πράξη.
Θέλω να συνεχίσω να συνεργάζομαι με τη δασκάλα μου χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ανατροφοδότησης BLENDI!
- μαθητής από Κύπρο
Η εργαλειοθήκη, η πλατφόρμα και η εφαρμογή ανατροφοδότησης ήταν πραγματικά χρήσιμες. Τα παιδιά απόλαυσαν τον συνεργατικό σχεδιασμό και συμμετείχαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
- εκπαιδευτικός από Κύπρο
Κατευθυντήριες γραμμές BLENDI
Το έργο BLENDI (Blended Learning for Inclusion) στοχεύει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες που συχνά αντιμετωπίζουν μαθητές/μαθήτριες από μη προνομιούχα περιβάλλοντα. Επιπλέον, στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μαθητών/μαθητριών στην ψηφιακή εποχή, αναπτύσσοντας την ψηφιακή επάρκεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών μέσω της μικτής μάθησης. Οι κατευθυντήριες γραμμές Η προσέγγιση BLENDI – Κατευθυντήριες οδηγίες αναπτύχθηκαν προκειμένου να παρουσιάσουν στους/στις εκπαιδευτικούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς το θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο για τη μικτή μάθηση και την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, όπως αυτή εφαρμόζεται μέσω της προσέγγισης BLENDI στο πλαίσιο του έργου BLENDI.
Για την κατανόηση της προσέγγισης BLENDI, οι κατευθυντήριες γραμμές BLENDI περιλαμβάνουν παρουσίαση των κύριων θεωρητικών εννοιών και ιδεών που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες και την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, όπως είναι η έννοια του ψηφιακού χάσματος, η κοινωνική και εκπαιδευτική ένταξη, η ψηφιακή ένταξη, η ψηφιακή επάρκεια και ο συνεργατικός σχεδιασμός, καθώς και τα πλαίσια που συνθέτουν την προσέγγιση BLENDI, τα οποία εστιάζουν στη συμμετοχή των παιδιών στην εκπαίδευση. Οι κατευθυντήριες γραμμές BLENDI συζητούν επίσης τους τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται η προσέγγιση BLENDI:
1) μάθηση για όλους και όλες, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του Καθολικού Σχεδιασμού για ΟΛΟΥΣ (UDL),
2) την κατάρτιση των εκπαιδευτικών για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας, την υιοθέτηση και την προσαρμογή του πλαισίου της Τεχνολογικής Παιδαγωγικής Γνώσης Περιεχομένου (TPACK),
3) τη σημασία της φωνής των μαθητών και μαθητριών για την παιδαγωγική και τον μαθησιακό σχεδιασμό.
Επιπλέον, οι Κατευθυντήριες Γραμμές παρέχουν πληροφορίες στις/τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την πλατφόρμα και την εργαλειοθήκη BLENDI.
Πακέτο κατάρτισης BLENDI
Το εκπαιδευτικό πακέτο BLENDI Moodle (pdf) αποτελεί το βασικό εργαλείο για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή της προσέγγισης BLENDI. Περιλαμβάνει όλο το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτές εκπαιδευτικών και οι εκπαιδευτικοί για την παράδοση του μικτού κύκλου μαθημάτων κατάρτισης για εκπαιδευτικούς. Επί του παρόντος, το εκπαιδευτικό πακέτο Moodle περιέχει το εκπαιδευτικό υλικό (Κύριο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο) στα αγγλικά, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο σε όλη την Ευρώπη, καθώς και μια σειρά από μεταφράσεις του εκπαιδευτικού υλικού στα ελληνικά, ισπανικά και καταλανικά.
Το Κύριο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο (Master Training Course) του εκπαιδευτικού πακέτου καθώς και οι μεταφράσεις του σε διάφορες γλώσσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αναπτύξουν δεξιότητες και γνώσεις σχετικά με τις βασικές έννοιες του προγράμματος. Το εκπαιδευτικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες, κατευθυντήριες γραμμές και υποστήριξη σχετικά με τις πρακτικές πτυχές της εφαρμογής της προσέγγισης BLENDI στην τάξη, όπως η δημιουργία των Διαλεκτικών Συνεργατικών Μικτών Σχεδίων Μαθήματος.
Η γενική δομή του Κύριου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου και των εθνικών μεταφράσεων του είναι: α. Εισαγωγή, β. Οι κατευθυντήριες γραμμές BLENDI, γ. Οι επτά μαθησιακές ενότητες και δ. Το τελικό κουίζ. Οι επτά (7) διακριτές Ενότητες αφορούν διαφορετικά στοιχεία της προσέγγισης BLENDI και της εφαρμογής της στα σχολεία. Περιέχουν όλο το απαραίτητο διδακτικό και μαθησιακό υλικό για την υποστήριξη της μαθησιακής εμπειρίας των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο σεμινάριο. Κάθε ενότητα περιέχει εκπαιδευτικό υλικό, συνδέσμους σε άρθρα και εκθέσεις, ενημερωτικά βίντεο, κουίζ και παρουσιάσεις, τα οποία χωρίζονται σε δραστηριότητες πριν από το σεμινάριο, δραστηριότητες πρόσωπο με πρόσωπο, δραστηριότητες μετά το σεμινάριο και σε μια τελική δραστηριότητα αναστοχασμού.
Οι εκπαιδευτές/εκπαιδεύτριες που θα αναλάβουν το μάθημα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον υλικό για να καλύψουν τις ατομικές τους ανάγκες και τις ανάγκες των εκπαιδευομένων τους. Πρόσθετο υλικό μπορεί να προστεθεί με βάση το προφίλ και τις υπάρχουσες γνώσεις και δεξιότητες των εκπαιδευομένων, καθώς και τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
Συνεργασία εντός των σχολείων
Η προσέγγιση BLENDI χρησιμοποιεί την αυτοαξιολόγηση, την ανατροφοδότηση των μαθητών/μαθητριών για τους/τις εκπαιδευτικούς Blendi και τη μέτρηση των ψηφιακών ικανοτήτων των μαθητών/μαθητριών και των εκπαιδευτικών μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων. Η συμβολή των εκπαιδευτικών και των μαθητών/μαθητριών χρησιμοποιείται για να παρέχει εικόνα των αποτελεσμάτων της προσέγγισης Blendi. Η προσέγγιση Blendi χρησιμοποίησε επίσης το εργαλείο SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by fostering the use of Innovative Educational Technologies) ως μια μορφή αξιολόγησης των αναγκών πριν από τον σχεδιασμό της πλατφόρμας και της εργαλειοθήκης του έργου. Το Selfie είναι ένα δωρεάν και ανοιχτά προσβάσιμο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα σχολεία να ενσωματώσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διδασκαλία, τη μάθηση και την αξιολόγηση των μαθητών/μαθητριών. Συλλέγει τις απόψεις των μαθητών/μαθητριών, των εκπαιδευτικών και των διευθυντών/ντριών των σχολείων σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας στο σχολείο τους, χρησιμοποιώντας σύντομες δηλώσεις και ερωτήσεις και μια απλή κλίμακα συμφωνίας 1-5.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/μαθήτριες συμμετείχαν στην αξιολόγηση των αναγκών από την αρχή, όταν αξιοποίησαν το SELFIE στα σχολεία τους. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της πλατφόρμας Blendi. Όταν ξεκίνησε η Πλατφόρμα, εξετάσαμε την παροχή 3 κύριων τομέων εργασίας για τη δημιουργία ενός ψηφιακού εργαλείου χωρίς αποκλεισμούς που θα βοηθούσε τους/τις εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνεργάζονται και να αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ψηφιακή μάθηση.
Οι 3 κύριοι τομείς της πλατφόρμας είναι:
Εξερευνήστε τα πιο πάνω ψηφιακά εργαλεία και μάθετε πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση τους σε περιβάλλοντα μικτής μάθησης για τη συμμετοχή όλων των μαθητών/μαθητριών.
Χρήση της πλατφόρμας Blendi για τη δημιουργία συνεργατικών σχεδίων μαθήματος.
Εφαρμογή ανατροφοδότησης μαθητών/μαθητριών
Ένας χώρος όπου οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να παρέχουν αξιολογήσεις και ανατροφοδότηση σχετικά με τις δραστηριότητες και τα εργαλεία.
Οι δοκιμές BETA ξεκίνησαν αμέσως μόλις τα σχέδια μαθημάτων μπόρεσαν να μεταφορτωθούν στην πλατφόρμα. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/μαθήτριες σε όλα τα σχολεία συνεργάστηκαν και επινόησαν ενδιαφέροντα σχέδια μαθήματος τα οποία μπορούν να μοιραστούν στην πλατφόρμα. Η καινοτόμος πλευρά της πλατφόρμας ολοκληρώθηκε με τη δυνατότητα των μαθητών/μαθητριών να παρέχουν ανατροφοδότηση σχετικά με τα σχέδια μαθήματος, ώστε να μπορούν να τροποποιηθούν και να βελτιωθούν. Η τελική έκδοση ενσωματώνει την εκτεταμένη ανατροφοδότηση από όλα τα σχολεία και καθιστά την πλατφόρμα διαθέσιμη για δημόσια χρήση.
Εργαλειοθήκη BLENDI
Η εργαλειοθήκη BLENDI σχεδιάστηκε ως μια φιλική προς το/τη χρήστη εφαρμογή με διάφορους πόρους για εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες. Παρέχει στις/τους εκπαιδευτικούς πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση της μικτής μάθησης για τη συμπερίληψη όλων των μαθητών/μαθητριών, βοηθώντας τους να αποφασίσουν σχετικά με τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε περιβάλλοντα μικτής μάθησης χωρίς αποκλεισμούς. Η εργαλειοθήκη περιέχει τις ακόλουθες κατηγορίες εργαλείων: Wikis, ιστολόγια, φόρουμ συζητήσεων, διαδικτυακές εκπομπές, ηλεκτρονικά χαρτοφυλάκια, διαδικτυακές έρευνες και κουίζ, εικονική πραγματικότητα, επαυξημένη πραγματικότητα, άλλες τεχνολογίες Web 2.0.
Κάθε κατηγορία παρέχει στους/στις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες:
- Κατάλογος προτεινόμενων εργαλείων.
- Οδηγίες για τη δημιουργία των εργαλείων.
- Οδηγίες για τον τρόπο χρήσης τους.
- Συμβουλές για το πώς να τα γίνουν πιο προσβάσιμα στους μαθητές.
- Πρόσθετη βιβλιογραφία.
Πλατφόρμα BLENDI
Η πλατφόρμα BLENDI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συνδιαμόρφωση συνεργατικών σχεδίων μαθήματος μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συνδεθούν στην πλατφόρμα με έναν λογαριασμό Google και να δημιουργήσουν ένα σχέδιο μαθήματος. Το σχεδίο μαθήματος αποτελείται από τρεις κύριες ενότητες: (1) Μαθησιακοί στόχοι, (2) Δραστηριότητες και εργαλεία και (3) Αναστοχασμός και Αξιολόγηση. Για κάθε ενότητα, ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να διαμορφώσει συγκεκριμένες ερωτήσεις συνεργατικού σχεδιασμού του μαθήματος που θα χρησιμοποιήσει με τους μαθητές/μαθήτριες του/της χρησιμοποιώντας τα μπλε κουμπιά συνεργατικού σχεδιασμού στα δεξιά. Για κάθε ομάδα ερωτήσεων συνεργατικού σχεδιασμού το σύστημα επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν έναν μοναδικό κωδικό. Στη συνέχεια, οι μαθητές/μαθήτριες θα έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή Feedback App και θα χρησιμοποιούν τον κωδικό που τους παρέχει ο/η εκπαιδευτικός για να βλέπουν και να απαντούν στις ερωτήσεις ατομικά και ανώνυμα από οποιαδήποτε συσκευή (π.χ. smartphone, φορητό υπολογιστή, tablet…).
Η πλατφόρμα BLENDI είναι επίσης μια πλατφόρμα κοινότητας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μοιράζονται τα συνεργατικά σχέδια μαθήματός τους με τους άλλους εκπαιδευτικούς της διαδικτυακής κοινότητας, να παρέχουν ανατροφοδότηση σε σχέδια μαθήματος άλλων εκπαιδευτικών. Η πλατφόρμα παρέχει μια λειτουργία παιχνιδοποίησης που εμπλέκει τους εκπαιδευτικούς με τη διαδικασία συνυπογραφής, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τον αριθμό των likes, των προβολών, των σχολίων που λαμβάνουν για κάθε σχέδιο μαθήματος που δημιουργείται αποτελώντας ένα δείκτη του αριθμού των φορών που ένα σχέδιο μαθήματος έχει σχεδιαστεί συνεργατικά με τους/τις μαθητές/μαθήτριες.
Η εφαρμογή της προσέγγισης BLENDI
Επαιδευτικοί έχουν εφάρμοσει την προσέγγιση BLENDI στα σχολεία τους κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης του έργου BLENDI. Οι εκπαιδευτικοί στα πιλοτικά σχολεία BLENDI έχουν λάβει υπόψη την προστιθέμενη αξία της προσέγγισης BLENDI. Διαπιστώνουν ότι η χωρίς αποκλεισμούς παιδαγωγική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας επιφέρει τα ακόλουθα οφέλη στο σχολικό τους έργο και στη μάθηση:
Εκπαιδευτικοί:
- Νέες προοπτικές, νέες συμβουλές για τους εκπαιδευτικούς
- Βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων
- ”Σοφία του πλήθους” όταν αυξάνεται η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών
- Πιο θετική ατμόσφαιρα στην τάξη
Μαθητές/Μαθήτριες:
- Η φωνή των παιδιών ακούγεται καλύτερα
- Βελτιώση το μαθαίνω πώς να μαθαίνωστα παιδιά
- Βελτίωση των δεξιοτήτων συνεργασίας
- Δυνατότητα δοκιμής νέων τρόπων μάθησης εντός και εκτός σχολείου
Η παιδαγωγική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας πρέπει να αποτελεί μέρος της σχολικής κουλτούρας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριληφθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό. Για μια επιτυχή εφαρμογή στα σχολεία, χρειάζεται δέσμευση εκ μέρους των διευθυντών/διευθυντριών των σχολείων, η οποία συνεπάγεται επένδυση στην επικοινωνία, καθώς και βέλτιστη ηγεσία και διαχείριση.
διδάγματα
Επειδή δεν ήταν εφικτή η οργάνωση και η υλοποίηση μιας συζήτησης ομάδας εστίασης με τους μαθητές και τις μαθήτριες, τα συμπεράσματα για τις απόψεις τους μπορούν να εξαχθούν από το ερωτηματολόγιο των μαθητών/μαθητριών και από τα σχόλια των εκπαιδευτικών σχετικά με την αντίδραση και την ανατροφοδότηση που έλαβαν από τους μαθητές τους/τις μαθήτριες τους.
Και στις δύο περιπτώσεις η ανατροφοδότηση ήταν πολύ θετική. Οι μαθητές/μαθήτριες απόλαυσαν αυτή τη νέα μέθοδο συμμετοχής στο μάθημά τους, κατά το πρώιμο στάδιο του σχεδιασμού του. Ήταν η πρώτη φορά που τους δόθηκε μια τέτοια δυνατότητα και ένιωσαν ότι εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και ότι η φωνή τους εισακούστηκε. Οι μαθητές/μαθήτριες απόλαυσαν επίσης τη συνεργασία που ξεκίνησε με την προσέγγιση BLENDI. Συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους και τις συμμαθήτριες για να διαμορφώσουν απόψεις και ιδέες σχετικά με τους στόχους και τις δραστηριότητες του μαθήματος και συνεργάστηκαν με τους/τις εκπαιδευτικούς τους για την τελική διαμόρφωση του μαθήματος, των δραστηριοτήτων, της πορείας του μαθήματος και της αξιολόγησης. Αισθάνθηκαν ότι μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο της μαθησιακής τους εμπειρίας και να προτείνουν νέα πράγματα σε ένα ανοιχτό και φιλικό περιβάλλον. Επισήμαναν επίσης ότι έμαθαν περισσότερα κατά τη διάρκεια του μαθήματος που παρήχθη από τη διαδικασία συνδιαμόρφωσης και ότι η μάθησή τους διευκολύνθηκε με τη χρήση νέων εργαλείων και καινοτόμων δραστηριοτήτων. Επίσης, εκτίμησαν τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών τους να συμπεριλάβουν όλους τους μαθητές/όλες τις μαθήτριες στη διαδικασία, χωρίς να αφήσουν κανέναν πίσω. Τέλος, ανέφεραν ότι θα ήθελαν να χρησιμοποιούν αυτή την προσέγγιση συχνότερα, με περισσότερους/περισσότερες εκπαιδευτικούς και για περισσότερες τάξεις. Συνολικά, ήταν μια εμπνευσμένη εμπειρία γι’ αυτούς.
Στοιχεία επικοινωνίας
Ιρλανδία
I & F Εκπαίδευση και ανάπτυξη
κ. Joe Cabello, εκπαιδευτικός ερευνητής, συντονιστής έργου
www.instructionandformation.ie
info@instructionandformation.ie
+353 1 5488166
Κύπρος
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δρ Ελένη Θεοδώρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,
Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης
e.theodorou@euc.ac.cy
+357 22713221
Ελλάδα
Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης της Αθήνας
Ουρανία Ξυλούρη
oxylouri@athenslifelonglearning.gr
Τηλ. +30 211 0138 400
Ισπανία
Universitat Pompeu Fabra, Βαρκελώνη
Δρ Davinia Hernández-Leo
Τακτικός καθηγητής, ερευνητική ομάδα μαθησιακών τεχνολογιών TIDE
davinia.hernandez-leo@upf.edu
+34 93 542 1428
Φινλανδία
Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Διακονίας
Dr Olli Vesterinen, ειδικός στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών
olli.vesterinen@diak.fi
+358 40 590 5949